29 november 2016

Wordt verwacht 390 (nieuws, 2016)

NIEUWE THRILLER VAN PAULA HAWKINS IN MEI 2017

Paula Hawkins scoorde een internationale bestseller met haar thrillerdebuut Het meisje in de trein. Op 2 mei 2017 verschijnt haar nieuwe thriller, getiteld In het water. Volgens uitgeverij A.W. Bruna een 'verslavende psychologische thriller' over de ongrijpbaarheid van de waarheid en over een familie die verdrinkt in haar geheimen.

Kijk uit voor stille wateren: je weet maar nooit wat zich in de diepte bevindt. In het water speelt zich af in een klein stadje. Als een alleenstaande moeder en een tienermeisje enkele weken na elkaar dood uit de rivier worden gehaald, brengt het lopende onderzoek een moeras van geheimen aan het licht. Net als Het meisje in de trein stoelt ook In het water op een perfect inzicht in menselijke instincten en de schade die zij kunnen berokkenen.

Sarah McGrath, de Amerikaanse redacteur van Paula Hawkins, zegt: ‘In het water is een dwingende, verrassende en intens bevredigende leeservaring. Paula trekt haar lezers de intriges in, maar net als in haar vorige thriller is het moordmysterie een onderdeel van het geheel, een van de vele onderdelen waar de lezer zich in kan verliezen. Waar Het meisje in de trein voyeurisme en zelfinzicht verkende, onderzoekt In het water de bedrieglijkheid van herinneringen en de gevaarlijke greep die het verleden kan hebben op het heden en de toekomst.’

Hawkins' Engelse redacteur, Sarah Adams, zegt: ‘Opnieuw verkent Paula de intrigerende dieptes van onze psychologie, om ons eraan te herinneren dat alles maar zelden is wat het lijkt – en moedigt ze ons aan om mee te speuren. In het water druipt van de verdenkingen en van de grimmige echo’s uit het verleden. Het biedt een dreigende, aangrijpende en zeer vervullende leeservaring, en het wist mij letterlijk van de eerste tot de laatste pagina te boeien. We zijn ontzettend blij dat we dit binnenkort kunnen delen met alle fans die er vol spanning naar uitkijken.’

De lancering van In het water gaat volgens A.W. Bruna gepaard met 'een grootse multimedia-pr- marketingcampagne'. Van  Het meisje in de trein werden wereldwijd meer dan 18 miljoen exemplaren verkocht sinds januari 2015. Het staat na 79 weken nog altijd hoog in de New York Times-bestsellerlijst, waarvan 3 maanden op nummer 1, en is verfilmd met Emily Blunt in de hoofdrol.

Versplinterd (nieuws, 2016)

GENOOTSCHAP KIEST PETER RÖMER ALS VOORZITTER

Schrijver Peter Römer is zaterdag door de leden van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) gekozen tot nieuwe voorzitter. Römer wil het thrillergenre beter zichtbaar maken, laat hij aan Boekblad weten. 

Tot 2010 gaf Peter Römer leiding aan de drama-afdeling van Endemol. Hij was verder onder meer acteur, televisieproducent, scenarioschrijver en regisseur. Sinds 2012 zet hij de reeks policiers onder de naam Baantjer voort.

Nederlandse thrillerauteurs zijn volgens de nieuwe voorzitter onvoldoende zichtbaar. ‘Als je naar de traditionele media kijkt, de kranten, tijdschriften, radio en televisie, dan gaat 90% van de aandacht naar het literaire boek', zegt hij in Boekblad. 'De overige 10% is voor de usual suspects. Ik wil niets afdoen aan hun kwaliteiten, maar er worden meer spannende boeken geschreven in Nederland. Dan heb je online nog de bloggers en vloggers, maar dat is te versplinterd en o
noverzichtelijk. Maar ik kom uit de televisiewereld en weet dus wel iets van beeldvorming. Of iets aandacht krijgt hangt af van tijdgeest en kwaliteit, maar vooral van toeval.’

Römer volgt Wendela de Vos op, die het genootschap vier jaar heeft geleid.‘Ik hoop dat het GNM de samenwerking blijft zoeken', aldus De Vos. 'Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe voorzitter daar een belangrijke rol in kan spelen. Schrijvers zijn kwetsbaar, zoals alle kunstenaars, maar het boek lijkt de laatste jaren wel een heel erg onzeker bestaan te leiden. Daarom is het goed voor auteurs elkaar zo nu en dan op te zoeken, elkaar te leren kennen, ervaringen uit te wisselen.' Het genootschap, dat in 1986 op initiatief van Tomas Ross werd opgericht, telt 136 leden.

Bron: Persbericht en  Boekblad

28 november 2016

Wordt verwacht 389 (nieuws, 2016)

LEVEND GESPIETST AAN EEN PAAL

Een verre van Nederlands klinkende naam voegt zich vanaf maart 2017 bij het gilde van thrillerschrijvers van Hollandse bodem. Het is journalist Igor Znidarsic (1957) die geboren werd in Slovenië in voormalig Joegoslavië en op zijn elfde jaar met zijn ouders naar Nederland kwam. Na het atheneum in Haarlem begon hij te schrijven, zowel fictie als non-fictie. De non-fictie kwam al snel terecht in Panorama, HP/De Tijd, Playboy, De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, Aktueel en Management Team. De fictie verscheen in onder meer de literaire tijdschriften Tijdschrift en Lava. Hij werkte daarna voor verschillende (vak)bladen als journalist, eindredacteur en hoofdredacteur. Daarnaast bleef hij fictie schrijven, wat in 2011 resulteerde in zijn debuutroman Diepgevroren makrelen, in 2014 gevolgd door De zevende zuster.

Komend voorjaar waagt hij zich aan het thrillergenre. In maart verschijnt bij uitgeverij Karakter zijn thrillerdebuut De blindganger. De uitgever beschrijft het boek als een 'Scandinavische thriller' van Nederlandse makelij.

Op een dag verdwijnt Lodewijk de Graaf, CEO van De Graaf & De Jong Advocaten, spoorloos. Omdat er sterke aanwijzingen zijn voor een misdrijf belandt de zaak op het bureau van rechercheur Bianca Uithuizen van politie Oost-Nederland. Ondanks intensief onderzoek blijft de vermissing een raadsel. Terwijl Bianca worstelt met de combinatie van een veeleisende baan, het moederschap en een uitgedoofd huwelijk, ziet zij zich genoodzaakt het dossier bij gebrek aan aanknopingspunten te sluiten.

Net als ze de zaak begint te vergeten, wordt in een bos op de Veluwe vastgoedhandelaar Onno van Schijndel gevonden. Hij is levend gespietst aan een paal waarop hij tergend langzaam op onmenselijke wijze aan zijn eind is gekomen. Bianca en haar collega Joris van der Zand doen er alles aan om het raadsel tot op de bodem uit te zoeken, maar ook deze zaak lijkt onoplosbaar totdat tijdens de sloop van een oude boerderij het bijna vergane lijk van Lodewijk de Graaf wordt aangetroffen. Hij blijkt enkele maanden daarvoor levend te zijn begraven.

Bianca vindt te langen leste een raakvlak tussen de twee slachtoffers: ze hebben beiden ooit op het Vermeer Lyceum gezeten....                                                                                    

27 november 2016

In 't IJ (column, 2016)






YOUNG ADULTS


(Door Peter de Zwaan)

Na de jaarvergadering van het GNM, Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs, voelde ik me per vijf minuten een jaar ouder worden en aan het einde van de middag was ik 203.

Er waren sprekers die het hadden over schrijvers en hun toekomst.

Meteen maar het grote nieuws: als schrijvers man zijn en ouder dan dertig, misschien veertig, dan is er geen toekomst. Het is gedaan, hou maar op, het was mooi zolang het duurde, maar het is voorbij.

De toekomst is aan de young adults. Aan wie?

O, ja, daar moet ik het eerst over hebben. Vroeger, kinderen, toen een school een school was met een juf of meester naar wie je luisterde, leerden we Nederlands. Ik herhaal Nederlands. Zegt die taal jullie iets?

De young adults van nu gebruiken een hutsekluts van Engels en Nederlands waarbij de woorden in de eerste taal in de meerderheid zijn. Ze zoeken niet iets op via Google, maar ze doen aan Google search. Ze hebben content en ze... Genoeg. Young adults zijn jong volwassenen en ze lezen zich gek. Alleen geen boeken. Ze lezen smartphones, kleine letters (young adults hebben nog goede eyes) op een klein schermpje en ze houden van korte verhalen. Als ze zelf een verhaal maken, doen ze dat op hetzelfde kleine schermpje en ze tikken het terwijl ze het bedenken. Schrik dus niet terug van een klein foutje, want al hebben ze kleine vingers, ze missen wel eens een toets. Geen nood. Het gaat om het idee.

Als young adults een serie korte stukjes van een schrijver hebben gelezen en ze vinden die stukjes leuk dan gaan ze vast wel een echt boek van die schrijver kopen. Dat is de achterliggende gedachte, al lijkt de wens me van die gedachte de vader.

Wat young adults en ook old adults zeker moeten doen dat is innoveren, veranderen, open staan voor nieuwe ideeën, niets is te gek, je weet maar nooit waar het toe leidt.

Na de inleidingen bleef ik vrijwel murw geslagen achter. Waarom kunnen schrijvers niet gewoon schrijven? Mooie boeken maken waar over na is gedacht, waaraan is geslepen en gepolijst, waar liefde voor het vak uit blijkt?

Nou daarom. Omdat er steeds minder boeken worden verkocht, maar er meer worden geschreven. Omdat we mee moeten gaan met onze tijd al weten maar heel weinig mensen precies hoe.

Ik zat naast Jacob Vis die ook wat glazig keek en deed hem een voorstel: ‘Zullen we straks van de pont over het IJ springen? We verzuipen en krijgen een groot stuk in de kranten.’ ‘Je bedoelt: Vis en Zwaan overboord?’ ‘Precies. Onze boeken worden van schrik als gekken verkocht en onze vrouwen worden rijk, voor ons is er toch geen toekomst.’

Hij leek er iets in te zien, maar verwachtte dat onze vrouwen een veto zouden uitspreken.

Even later luisterden we naar iemand die zich bezighoudt met publiciteit. ‘Als je man bent, daalt de kans dat je boek wordt genoemd in een televisieprogramma met 50 procent,’ zei ze, ‘en als je als schrijver ouder bent dan vijftig komt daar nog eens 25 procent bij.’

Oudere schrijvers die aan de drank zijn, heb medelijden met ze, u weet nu hoe het komt.


Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen boeken op zijn naam staan, naast misdaadromans ook vele jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met Het Alibibureau won hij in 2000 die prijs. In 2013 verscheen zijn jongste thriller De Loverman bij zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan. Een jaar later publiceerde uitgeverij Conserve In mijn hoofd, een roman over alzheimer.

25 november 2016

Wordt verwacht 388 (nieuws, 2016)

MASMEIJER DOET BOEKJE OPEN

Frank Masmeijer was in de vorige eeuw een gevierde tv-presentator. Nu wordt hij verdacht van de smokkel van honderden kilo's cocaïne. In het boek Frank en vrij dat in april volgend jaar verschijnt, vertelt hij 'zijn eigen verhaal'. 

Eind oktober 2014. Bij voormalig NCRV-coryfee Frank Masmeijer wordt langdurig aangebeld. Voor zijn deur staat een groep mannen. Voor hij het weet wordt Masmeijer voor de ogen van zijn vrouw en twee dochters in de boeien geslagen.

De oud-presentator van programma's als Dinges en de Holidayshow en voormalig semi-professioneel voetballer, zanger en horecaondernemer wordt verdacht van grootschalige drugshandel. Masmeijer zou ruim 400 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen het land in hebben proberen te smokkelen. Acht maanden zat hij hiervoor in voorarrest in een Belgische gevangenis, tot zijn vrijlating in juli 2015. Nu is hij in afwachting van zijn vonnis.

Hoe kan een tv-persoonlijkheid als Masmeijer na zijn gloriejaren bij de tv zo'n misstap maken. Of is hij daadwerkelijk onschuldig? Nu is het woord aan hem. Dat doet hij in Frank en vrij, een publicatie van Xander Uitgevers, die zo'n beetje tegelijkertijd met de uitspraak van de rechtszaak in de boekhandel ligt.

Bron: Brochure uitgever

Waar is Coco? (nieuws, 2016)

UITGEVER PROMOOT THRILLER 'OP PERSOONLIJKE TITEL'

Uitgeverij Boekerij liet de postbode deze week bij tal van boekhandelaren, recensenten en bloggers een opvallend cadeau door de brievenbus duwen: een thriller met hun eigen naam in de titel. Met de actie wilde Boekerij extra aandacht genereren voor de nog te verschijnen thriller Waar is ze? van Alex Marwood. 

Uitgever Maaike le Noble verklaart de actie nader in Boekblad. ‘Wij geven heel veel boeken uit en soms zit er iets tussen waarvan je tegen iedereen wilt zeggen: dit móét je lezen.’ Waar is ze? is volgens Le Noble zo’n boek. Daarom besloot de uitgeverij om ruim voor de verschijningsdatum op een bijzondere manier aandacht te vestigen op het boek.

Volgens Le Noble is Marwood een bestsellerauteur in Groot-Brittannië, de VS en Scandinavië. Het boek, dat op 17 januari verschijnt, draait om het meisje Coco, dat tijdens een familieweekend in het vakantiehuis van haar ouders verdwijnt. Haar ouders zijn rijk en ­invloedrijk, net als alle vrienden met wie ze op vakantie zijn dat weekend aan zee. Desondanks wordt Coco niet teruggevonden. Twaalf jaar later komt het gezelschap weer bij elkaar voor een herdenkingsweekend.

Bron: Boekblad

24 november 2016

Stempel (nieuws, 2016)

DAN BROWN-UITGEVER OVERLEDEN

Uitgever Bert de Groot is overleden. Dat maakte zijn familie gisteren bekend. De Groot overleed dinsdag op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte ALS.


De Groot heeft bijna vijftig jaar in de uitegeverswereld gewerkt. In die periode drukte hij zijn stempel op lezend Nederland. Hij was uitgever van tal van grootheden als Stephen King, Robert Ludlum, Salman Rushdie, Dan Brown en Thomas Harris. Nederlandse schrijvers die onderdak vonden bij hem, zijn onder anderen Jan de Hartog, Geert Mak, Rascha Peper, Midas Dekkers, Yvonne Kroonenberg en Xaviera Hollander. Ook gaf hij werken uit als De Dikke Van Dale, Guinness Book of Records, de kookboeken van Jamie Oliver en magazines als Filosofie Magazine, Historisch Magazine en Psychologie Magazine.

De Groot onderhield gedurende 25 jaar een briefwisseling met schrijver Gerard Reve en was goed bevriend met hem. In 2007 leidde dat tot de uitgave Moedig voorwaarts - brieven aan Bert en Netty de Groot. Reve was zeer te spreken over zijn uitgever getuige de opmerking 'Hij was mijn eerste uitgever die als zakenman en als mens deugde'.

20 november 2016

In the pocket (nieuws, 2016)

OPNIEUW PRIJS VOOR MARION PAUW MET 'DAGLICHT'

Marion Pauw en vertaalster Ragna Sigurðardóttir (links op de foto) zijn zaterdagavond in Reykjavik bekroond met de 2016 Icepick Award. Ze wonnen deze prijs voor de beste in het IJslands vertaalde thriller met Daglicht. De bekendmaking vond plaats tijdens het thrillerfestival Iceland Noir.

De prijs is vernoemd naar het moordwapen, een ijspriem, dat Raymond Chandler liet gebruiken in zijn misdaadroman The Little Sister uit 1949.

Pauw, die in 2009 de Gouden Strop won met Daglicht, had geduchte tegenstanders. Zo was de winnaar van vorig jaar, Jo Nesbø, opnieuw van de partij, nu met zijn thriller  Middernachtzon. Andere concurrenten voor Pauw waren de Britse Ann CleevesKati Hiekkapelto uit Finland en de Deen Erik Valeur. '#ilovewinningawards', twitterde Pauw direct na de bekendmaking.

18 november 2016

Universum (nieuws, 2016)

'DUO SALANDER-BLOMKVIST TERUG IN MILLENNIUM 5'

'Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist keren terug in het nieuwe deel van de Millenniumserie', kopt uitgeverij Signatuur boven een persbericht, dat vandaag verschijnt op haar website. In het bericht komt de rol van hacker Salander en journalist Blomkvist in het nieuwe boek verder nergens ter sprake. Wat in ieder geval wel vaststaat is dat vanaf 7 september 2017 het vijfde deel in de serie in de winkel ligt. Het boek, opnieuw geschreven door de Zweed David Lagercrantz, zal op die dag in meer dan twintig landen verschijnen.

Wat ons niet zal doden, het vierde deel in de serie en het vervolg op Stieg Larssons baanbrekende crimetrilogie, is in meer dan veertig landen verschenen. Er zijn tot nu toe meer dan 5 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan 180.000 exemplaren in Nederland en België.

Eva Gedin, uitgever bij Norsteds, de Zweedse uitgever van de Millennium-serie heeft net de eerste versie van het Lagercrantz' manuscript gelezen, laat ze weten. 'Het is geweldig om opnieuw met David Lagercrantz (foto) te werken aan een verhaal dat zich afspeelt in het Millennium-universum. Ik ben zo onder de indruk van Davids vermogen om bijzondere thema’s te vinden en om onverwachte plotwendingen te verzinnen. Dit boek is weer net zo goed!’

Juliette van Wersch, uitgever bij uitgeverij Signatuur, zegt jaloers te zijn op Gedin omdat zij het manuscript al wel heeft kunnen lezen. 'De cliffhanger uit Wat ons niet zal doden beloofde veel goeds voor deel 5. Lagercrantz heeft bewezen dat hij de serie voort kan zetten en het is geweldig om op deze manier nog verder in de wereld die Stieg Larsson geschapen heeft te duiken.'

‘Stieg Larsson heeft een geweldig universum gecreëerd waar ik voortdurend door geïnspireerd word', zegt Lagercrantz in een reactie. 'Tijdens een vakantie met mijn gezin kreeg ik een idee dat me hetzelfde koortsachtige gevoel gaf als toen ik Wat ons niet zal doden schreef. Het is niet zo goed voor mijn slaap en mijn zenuwen, maar het is absoluut goed voor mijn schrijfproces.’

Lagercrantz doneert een deel van zijn royalty's aan Läsrörelsen, the Reading Movement, een organisatie die zich inzet voor de bevordering van het lezen. 'Hun werk om jongeren aan het lezen te krijgen kan niet genoeg geprezen worden', aldus de schrijver. 'Juist in deze tijd, met een groeiende populistische beweging en extremisme. Lezen en kritisch leren nadenken zijn de bouwstenen van onze democratische toekomst.’

De titel en het omslag van Millennium V worden in de loop van 2017 bekend gemaakt.

Bron: uitgeverij Signatuur; foto Caroline Andersson

Het ruime sop (nieuws, 2016)

VLUCHTELINGENCRISIS CENTRAAL IN NIEUWE THRILLER ROEL JANSSEN

Een dag na de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer, op 16 maart 2017, verschijnt de nieuwe thriller van Gouden Strop-winnaar en journalist Roel Janssen. Alles verloren is een uiterst actuele en politiek geladen thriller over het vluchtelingendrama.

Roel Janssen
is financieel journalist, voormalig redacteur van NRC Handelsblad, scenarist (van onder andere de tv-serie De fractie) en een fervent zeezeiler. In zijn thriller De tiende vrouw, waarmee hij in 2007 de Gouden Strop won, kon de lezer al van zijn passie meegenieten met een fraaie beschrijving van een spannende oceaanreis aan boord van zeiljacht Joyeuse.

Ook in Alles verloren kiest Janssen het ruime sop. Zeilster Tessa Insinger en fotograaf Mortimer Davies varen naar de Griekse eilanden en langs de Turkse kust voor een reportage over vluchtelingen die er alles voor over hebben Europa te bereiken. Op zee redden ze een drenkeling uit een omgeslagen rubberboot: een Syrisch meisje. Ze is de enige overlevende van de ramp die zich heeft afgespeeld.


Tessa en Mortimer besluiten te achterhalen wat er met het meisje is gebeurd. Daarbij stuiten ze op gewiekste mensensmokkelaars, bevlogen hulpverleners, dubieuze zakenlieden en schimmige Europeanen die een radicale oplossing van het vluchtelingendrama nastreven. Met informatie van het Syrische meisje ontrafelen Tessa en Mortimer een complot dat de Europese vluchtelingencrisis en een schokkend politiek daglicht plaatst.

Bron: brochure uitgeverij Cargo

17 november 2016

Naar Reykjavik (nieuws, 2016)

MARION PAUW IN DE RACE VOOR IJSLANDSE THRILLERPRIJS

Met Daglicht won Marion Pauw in 2009 de Gouden Strop. Mogelijk levert dit boek haar nog een prijs op: The Icepick Award. Komend weekend is de uitreiking van deze IJslandse thrillerprijs in Reykjavik.

The Icepick Award is de prijs voor de beste vertaalde thriller in IJsland. Vorig jaar zag Jo Nesbø zijn thriller Bloed op Sneeuw bekroond worden. De Noorse bestsellerauteur is dit jaar opnieuw kanshebber voor de prijs. Ditmaal met zijn boek Middernachtzon. Andere concurrenten voor Pauw zijn de Britse Ann Cleeves, Kati Hiekkapelto uit Finland en de Deen Erik Valeur.

Pauw is sowieso al opgetogen dat ze is genomineerd. Ze twitterde vandaag: 'Je zou maar genomineerd zijn voor the Icepick Award en in het vliegtuig zitten naar Reykjavik! #moetmezelfevenknijpen.' 

Overdosis (nieuws, 2016)

THRILLERSCHRIJVER ROGER HOBBS OVERLEDEN

De Amerikaanse thrillerschrijver Roger Hobbs is overleden, zo heeft zijn uitgeverij Knopf bevestigd. Volgens sommige berichten op internet zou hij maandag 14 november zijn gestorven aan een overdosis. Hij is 28 jaar geworden. 

Toen hij net een puber was, schreef hij zijn eerste roman. Op zijn vierentwintigste was hij officieel een bestsellerauteur met een filmdeal op zak. 

Roger Hobbs aanschouwde het levenslicht op 10 juni 1988 in Boston, Massachusetts. Een man van obsessieve hobby's, vertelde hij eens in een interview. Zijn eerste grote liefde was het schaakbord. Maar toen hij inzag dat hij niet over de kwaliteiten beschikte om een grootmeester te worden, stortte hij zich op het schrijven. Hij voltooide zijn eerste boek op zijn dertiende. Een vreselijke sciencefictionroman, vond hij zelf.

Maar het schrijven zou hij niet meer staken. Zijn eerste toneelstuk werd geproduceerd toen hij 19 was. Een jaar later publiceerde The New York Times voor het eerst een artikel van zijn hand. Toen hij 21 was, tekende hij zijn eerste filmdeal en studeerde een jaar later af. Op zijn 23ste ondertekende hij een contract met uitgeverij Alfred A. Knopf. Een internationale bestsellerauteur werd hij op zijn 24ste en op zijn 25ste was hij genomineerd voor bijna elke belangrijke prijs in het thrillergenre. Twee jaar geleden was hij de jongste auteur ooit die werd bekroond met de CWA Ian Fleming Steel Dagger.

Zijn doorbraak kwam met Spookman, zijn thrillerdebuut. Hij voltooide het boek over Jack Delton, ook wel spookman genoemd, de dag nadat hij geslaagd was voor de studies Engels, Klassieke Talen, Film Noir en Literatuur aan het Reed College in Portland. Hij werkte twaalf tot zestien uur per dag om zowel zijn studie als zijn thriller te voltooien.

Spookman Jack, de uitzonderlijk goed getrainde, ervaren en getalenteerde crimineel, keert ook terug in De verdwijntruc, de opvolger van Spookman. De ware indentiteit van Jack is zo geheim dat nog geen dertig mensen weten van zijn bestaan. Sommigen van hen denken zelfs dat hij dood is. Jack is een ijskoude kerel, zonder zwakte of moraliteit. Het enige wat Jack lijkt te emotioneren zijn de Latijnse en Griekse klassieke schrijvers die hij leest en ter ontspanning vertaalt. Jacks levensmotto komt uit Vergilius’ Aeneis: ‘Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo’ (Als je geen invloed hebt op de hemel, laat dan de hel losbreken).

In Verdwijntruc is spookvrouw Angela, die Jack ooit opleidde, het brein achter het ingenieuze plan om ergens op de Zuid-Chinese Zee een schip met gesmokkelde smaragden te kapen. Het plan valt in duigen wanneer blijkt dat het schip, buiten haar medeweten, een tweede lading vervoerde - een lading die nog veel meer waard was dan de edelstenen. Nu ze in ernstige problemen is geraakt doet Angela een beroep op Jack. De twee experts moeten samen een manier verzinnen om, liefst mét beide schatten, te verdwijnen. In Macau, de grootste gokstad van de wereld, worden ze nagejaagd door een plaatselijke bende en, wat voor grotere problemen zorgt, door Laurence, een gevaarlijke huurling, wiens mysterieuze opdrachtgever er alles aan zal doen om zijn geheime vracht terug te krijgen.

Hobbs stak veel tijd in de research voor zijn boeken. Hij legde contact met criminelen, las boeken over het kraken van kluizen, hing rond in vele chatrooms op het internet en deed 'veldonderzoek' in casino's. 'Niet alles wat ik in Spookman heb geschreven, klopt', aldus Hobbs. 'Mijn research heeft alleen tot doel te weten te komen hoe in het echte leven misdaden worden gepleegd. Zo bestaat er bijvoorbeeld niet zo iets als een spookman. Wat ook niet waar is, is dat de Amerikaanse centrale bank geldtransporten voorziet van een gps-tracker en ontploffende inktpatronen.'

Het moeilijkste van het schrijven vond Hobbs de eenzaamheid. 'Ik besteed veel tijd aan het praten tegen mijzelf in mijn werkkamer. Ik probeer er af en toe tussenuit te knijpen, voor een bak koffie bij Starbucks of zo. Maar ik maak meer hele lange dagen. Ik breng soms twaalf tot vijftien uur achter mijn tekstverwerker door. Het is moeilijk om daarna een koffietent te vinden, die dan nog open is.'

Bronnen: Entertainment Weekly, Hebban

16 november 2016

Bomexplosie (nieuws, 2016)

AANSLAG OP AMSTERDAM CS IN DEBUUTROMAN HENRI LAMBERT

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid acht de kans op een aanslag groter als IS-strijders terugkeren naar Nederland. In de roman De verstekeling wordt dit scenario werkelijkheid. Het boek, het romandebuut van Henri Lambert, verschijnt 6 december bij uitgeverij De Arbeiderspers.

Amsterdam, Centraal Station, de metro. Er vindt een bomexplosie plaats. Eerder die middag heeft Karim Hamid, een Nederlandse rechtenstudent, er op een jihadist gewacht. In het licht van de aanslag besluit hij de gebeurtenissen van het voorgaande jaar eens op een rijtje te zetten. Er was het stormachtige vertrek van Dascha, het vriendinnetje met wie hij samenwoonde, en de plotselinge verdwijning van zijn jeugdvriend Amir, die misschien naar Syrië is vertrokken. Kan hij nog volhouden dat hij dezelfde is?

De verstekeling is volgens de uitgever een verhaal over adolescentie, eenzaamheid, en vriendschap, maar ook over jihadisme en aanslagen, 'dat zich versnelt in de richting van een explosief einde'. Volgens De Arbeiderspers stonden de uitgevers in de rij voor De verstekeling.

Henri Lambert (1988) is opgegroeid in Haarlem. Hij studeerde filosofie in Utrecht en Amsterdam en volgt nu een internationale master in de continentale filosofie; daarvoor woont hij momenteel in Toulouse. De verstekeling is zijn literaire debuut.

15 november 2016

Spannende speurtocht (nieuws, 2016)

JAN VAN MERSBERGEN SCHRIJFT ONDER PSEUDONIEM THRILLER

Romancier Jan van Mersbergen, auteur van een tiental boeken en bekroond met de F. Bordewijkprijs en de BNG Literatuurprijs, gaat op de thrillertour. In februari 2017 verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos zijn spannende roman Dagboek uit de rivier, geschreven onder het pseudoniem Frederik Baas.

De uitgever bestempelt Dagboek uit een rivier als een subtiele, ingenieuze thriller. 'Frederik Baas verkent de grenzen van de illusie en maakt met zijn ogenschijnlijk eenvoudige taal en verhaal diepe indruk.'

Het verhaal gaat over een vermissingszaak die lang onoplosbaar leek. Na een aantal moeilijke jaren met haar man en een ingewikkelde scheiding kan het leven opnieuw beginnen voor Barbara. Samen met Rens, haar zoon van zeven, en haar nieuwe vriend Robbert gaat ze in de zomervakantie een weekje naar de Ardennen.

Robbert is uitgever en een van zijn auteurs woont al jaren in deze streek en werkt daar aan zijn tweede roman. Zijn eerste was een overweldigend succes en dat legt een enorme druk op het maken van de tweede. Ze bezoeken hem en al snel ontstaat er een vriendschap tussen de auteur en Barbara. Samen verzinnen ze een spel om Rens bezig te houden. Er is al jaren een meisje vermist in de streek en op basis van dat gegeven maken ze een spannende speurtocht. Die speurtocht blijkt echter al snel in de richting van de werkelijkheid te wijzen.

Gesignaleerd 408 (nieuws, 2016)

GARD SVEEN - DE HITTE VAN DE HEL

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt vandaag De hitte van de hel van Gard Sveen, het tweede deel van de serie over rechercheur Tommy Bergman.
Als inspecteur Tommy Bergmann een zwaargewonde prostituee aantreft in een appartement in Oslo, voert zijn herinnering hem terug naar een zaak tijdens zijn beginjaren bij de politie. De verwondingen van de jonge vrouw lijken namelijk verontrustend veel op die van de slachtoffers van seriemoordenaar Anders Rask, een onderwijzer die in de jaren 80 ood en verderf zaaide. Rask zit echter opgesloten in een van de zwaarst bewaakte tbs-klinieken van het land en kan dus de dader niet zijn.

De moeder van een van de vermoorde meisjes leest in de krant over de zaak van de prostituee. Ze is er zeker van dat Rask, haar dochters toenmalige onderwijzer, ten onrechte veroordeeld is, en ze weet wie de echte dader is. Of is het slechts haar morbide fantasie?

Tommy Bergmann en zijn collega Susanne Bech gaan op zoek naar de gevaarlijkste moordenaar van het land en worden meegesleurd in het waanzinnige labyrint van zijn verknipte brein.

Gard Sveen
 (1969) werkt als senior adviseur bij het Noorse ministerie van Defensie. Zijn debeuut De doden hebben geen verhaal werd bekroond met zowel De Gouden Revolver als de prestigieuze Glazen Sleutel voor beste Scandinavische thriller.

Gars Sveen - De hitte van de hel. Vertaling: Carla Joustra, Kim Snoeijing. Uitgeverij A.W, Bruna, 359 pag., € 19,99. ISBN: 978 94 0005. 

10 november 2016

Gesloten winkel (nieuws, 2016)

TELEURGESTELDE STEPHEN KING VERKIEST EVEN DE LUWTE

Veel schrijvers hebben zich via de sociale media uitgelaten over de verkiezing van Donald Trump tot 45ste president van de Verenigde Staten. Sommigen hielden hoop, anderen toonden zich wanhopig, zoals Stephen King.

Voor Stephen King, een Democraat en uitgesproken tegenstander van Trump is diens overwinning een horrorscenario dat werkelijkheid wordt. King zal zich de komende tijd gedeisd houden, stelde hij via Twitter. 'Geen boekaanbevelingen meer, geen standpunten over politiek en geen grappige plaatjes van honden de komende tijd', schreef hij. 'Ik sluit de winkel.'

Een paar uur later volgde er nog een boodschap van King. 'Nog één ding voordat ik een poosje weg ben: in elke antiekzaak hangt er wel een bordje met de tekst 'Als je iets kapotmaakt, dan is het van jou.'

Fantasyschrijver Neil Gaiman sloeg een andere toon aan en verspreidde een meer optimistische boodschap. Hij reageerde op een Twitteraar die hem vroeg hoe met de uitslag om te gaan. 'Ik ben boos, bang en bezorgd om mijn familie en vrienden. Hoe kan ik dit nieuws ten goede keren?' Gaiman antwoordde: 'Zeg wat je te zeggen hebt. Inspireer. Onthoud dat verandering altijd begint met ideeën.'

J.K. Rowling was het roerend met Gaiman eens. Ook zij gaf antwoord op een Twitteraar over hoe nu verder. 'We blijven samen. We komen op voor de zwakkere, We gaan de strijd aan met intolerante mensen. We voorkomen dat haatspeeches normaal gaan worden.'

Bron: Los Angeles Times; foto: Shane Leonard

06 november 2016

True crime (nieuws, 2016)

'JUDAS' IS 'ONGEKENDE' BESTSELLER

Het boek Judas van Astrid Holleeder is zo goed als uitverkocht. In het boek vertelt ze over de terreur van haar oudste broer Willem. Judas verscheen zaterdag onaangekondigd in een oplage van 80.000 exemplaren. 'Dit is echt ongekend', zegt een woordvoerster van uitgeverij Lebowski.

Astrid Holleeder is de zus van crimineel Willem Holleeder. In haar boek, dat ze zelf een testament noemt omdat ze ervan uitgaat dat haar broer haar zal laten liquideren, schrijft Astrid over de periode die volgde op Holleeders vrijlating in 2012, maar ook over het verleden. Volgens zijn zus heeft Willem Holleeder zijn eigen familie dertig jaar lang geterroriseerd, afgeperst en bedreigd.

Op dit moment zit Willem Holleeder gevangen in de EBI (extra beveiligde inrichting) in Vught. Justitie vervolgt hem voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Sinds Astrid, haar zus Sonja en Sandra den Hartog tegen Holleeder hebben getuigd, hangt hem levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Dat haar broer haar gaat vermoorden, staat voor Astrid Holleeder (50) vast. Hoe het gaat gebeuren, weet ze ook. Het is slechts wachten op het moment. En daarom schreef ze Judas.
De uitgever is met man en macht bezig een tweede druk voor te bereiden. Wanneer die in de winkel ligt, is nog niet bekend. 'Ik kan niet zeggen dat we dit succes verwacht hadden, maar we hadden het wel gehoopt', aldus de woordvoerster.

Judas werd in het diepste geheim voorbereid. Zo werd het niet in Nederland gedrukt en bood de uitgeverij het aan boekhandelaren aan zonder dat die wisten waar het boek over ging. 'Er werd gezegd: dit boek gaat goed verkopen, maar we kunnen niet zeggen waar het over gaat. Vertrouw ons maar, je ziet het wel als de pallets zaterdagochtend op de stoep staan', zegt uitgever Oscar van Gelderen van Lebowki.

Bron: de Volkskrant

04 november 2016

Gesignaleerd 407 (nieuws, 2016)

JAMES PATTERSON - DE VIJFTIENDE AFFAIRE

In maart 2001 verscheen de thriller 1st to Die, de eerste in de reeks The Women's Murder Club van James Patterson. Vijftien jaar later is 's werelds bestverkopende thrillerauteur toe aan het vijftiende deel, dat heel toepasselijk De vijftiende affaire is genoemd. Bij uitgeverij Cargo verschijnt dit boek op 10 november.

Een brute moord in een van de meest luxe hotels in San Francisco doet het levensgeluk van Lindsay Boxer kantelen. Het onderzoek leidt naar een blonde vrouw die in contact stond met de CIA, maar voordat Lindsay haar kan verhoren vindt er een vliegramp plaats in de stad, en verdwijnt Lindsays man Joe.

Hoe meer ze te weten komt, hoe duidelijker het wordt dat haar man een verleden deelt met de blonde vrouw. Volledig in paniek roept Lindsay de hulp in van haar vriendinnen van The Women's Murder Club. Ze móét de waarheid achterhalen.

De Killer Women's Club is vanaf het eerste boek gesitueerd in San Francisco. De reeks volgt een handvol vrouwen die samen misdaden oplossen. De belangrijkste rollen worden vertolkt door Lindsay Boxer, Cindy Thomas. Claire Washburn en Jill Bernhardt. Later in de serie voegt openbaar aanklager Yuki Castellano bij het groepje.

Behalve 7th Heaven en 10th Anniversary haalt elk deel de toppositie in de New York Times bestsellerlijst. Volgens een artikel in deze krant koos Patterson voor San Francisco als locatie om meer lezers aan de westkust van de VS aan zich te binden. Doorgaans verkoopt John Grisham daar beter.

Van de boeken van James Patterson (1947) zijn meer dan 240 miljoen exemplaren verkocht.

James Patterson & Maxine Paetro - De vijftiende affaire. Uitgeverij Cargo, 336 pag., € 19,99. ISBN 978 90 234 4374 2.



01 november 2016

Hartzeer (column, 2016)

LUDUVUDU

(Door Peter Kuijt)

Je hebt luduvudu en je hebt liefdesverdriet. Luduvudu is doorgaans van korte duur en verdwijnt snel als er een ander leuk meisje of dito jongen je pad kruist.


Liefdesverdriet is van een andere orde. Je kunt bijkans verteerd worden als je grote liefde je verlaat. Je kunt er aan kapot gaan. ‘Het is bijna een traumatische ervaring’, zei Saskia Noort vrijdag in Koffietijd tegen een hevig knikkende Loretta Schrijver, die je diep zag graven in haar geheugen.‘Oh ja, dat heb ik ook wel eens meegemaakt’.

Noort gaf toe dat ze wel zeker een keer onpeilbaar diep liefdesverdriet heeft gekend. ‘Alle vrouwen, en ook mannen, zullen dat wel eens hebben ervaren.’

Verlaten worden terwijl je dacht dat de relatie innig was, daar kan je haast PTSS van krijgen. Het kan niet anders of Chris Herschdorfer gaat sinds eind vorige week ook gebukt onder hevig hartzeer. Noort liet de uitgever van Ambo|Anthos donderdagmiddag namelijk weten dat ze haar heil bij uitgeverij Overamstel gaat zoeken. Dit concern brengt de komende twee jaar een roman en een thriller van haar uit. Het persbericht over Noort lag nog op de redactieburelen te dampen, toen ook Simone van der Vlugt aankondigde Ambo|Anthos te verlaten.

Als je het niet ziet aankomen valt het rauw op je dak. Zeker als je in het geval van Van der Vlugt net een lancering van haar nieuwe thriller Toen het donker werd achter de rug hebt en aan het begin van de zomer Noorts Huidpijn groots lanceerde met een BN’er-talkshow en laatst nog een ‘limited edition’ van het boek (roze op snee) liet fabriceren. Je ziet het bij Herschdorfer niet, maar het doet hartstikke van au. Huidpijn in het kwadraat.

Na Marion Pauw (die met een product voor vrouwen de handel in zou gaan), Esther Verhoef (overgestapt naar Prometheus) zeggen nu dus ook Noort en Van der Vlugt tabee tegen Herschdorfer. In de media bleven partijen netjes voor elkaar. De uitgever, die goud geld moet hebben verdiend aan de boeken van Pauw, Verhoef, Noort en Van der Vlugt, was vanzelfsprekend ‘teleurgesteld’, maar zei ‘dat zakelijk gezien er een grens zit aan wat in de boekenmarkt haalbaar en verstandig is’. Noort en Van der Vlugt hielden in een reactie vast dat ze toe waren aan ‘een nieuwe, frisse wind’ dan wel ‘een nieuwe uitdaging’.

Achter zulke cliché-antwoorden moeten zich haast wel diepere beweegredenen schuilhouden. Uitgever Oscar van Gelderen (Overamstel) gaf in Boekblad wat dat betreft een prikkelende reactie: ‘Een uitgever moet onvermoeibaar zijn, moet de auteur voortdurend weten te verrassen met originele ideeën, en moet letten op de grote lijnen maar ook op de details. Het moet klikken met een auteur, op alle fronten: zo hou je het literaire huwelijk spannend, levendig en blijf je monogaam’. Tussen de regels door hoorde je dat het bij Van Gelderen c.s. allemaal wel dik in orde was.

Tja, hoe nu verder met Ambo|Anthos? Ik zou zeggen: ga ook shoppen bij andere uitgevers. Schroom niet om tegen auteurs te zeggen dat het gras bij jou veel verser, malser én groener is. Ga actief op zoek, stuur scouts eropuit, organiseer talentenjachten. Ruk dat pretentieuze stempel ‘literaire thrillers’ van de covers, speur naar echt spannende boeken. En kijk, zoals zo weinig andere Nederlanders naar De pennen zijn geslepen. Wellicht geschiedt daar het onverwachte wonder en komt er uit de zeven deelnemende min of meer BN’ers wel een supertalent bovendrijven. Hup, als de wiedeweerga claimen, vastleggen en kassa! Dan heb je ook geen last meer van eeuwigdurende liefdesverdriet, maar slechts van luduvudu.  

Achtergrondmuziek (nieuws, 2016)

RUIM KWART MILJOEN KIJKERS VOOR DE PENNEN ZIJN GESLEPEN

De eerste aflevering van de AvroTros-serie De pennen zijn geslepen, waarin zeven Bekende Nederlanders strijden om een boekcontract, heeft in totaal circa 
270.000 kijkers getrokken.

Op de avond van de eerste uitzending afgelopen donderdag keken er 165.000 mensen. De herhaling op vrijdagmiddag werd door 73.000 mensen bekeken en die op zaterdagochtend door 32.000 mensen.

Literair agent Paul Sebes, die samen met collega Willem Bisseling en schrijfster Saskia Noort de jury vormt,  is tevreden over het aantal kijkers, zegt hij in Boekblad. ‘Een aantal waar wij in het boekenvak natuurlijk alleen maar van kunnen dromen. De eerste reacties waren goed. Er werd wat geklaagd over de achtergrondmuziek en daar is iets aan gedaan.'

Deze week wordt de eerste kandidaat naar huis gestuurd. Na de eliminatie blijven er zes kandidaten over. Het thema van aflevering 2, komende donderdag, is de speurder.

Bron: Boekblad